fbpx

Асен Василев скептичен за ползите от приемане на еврото

Досегашният финансов министър Асен Василев изрази известен скептицизъм относно приемането на еврото. Припомняме, приоритет за страната, припознат и от служебния кабинет, е това да се случи до 2024 година.

При предаването днес на поста във финансовото ведомство Василев обаче коментира, че България вече де факто е приела еврото, ние сме вързани с него чрез валутния борд, но с фактическото му приемане изчезва усмирителната риза, пише „Дневник“.

Курсът лев – долар се определя от евро – долар, инфлацията в България е в голямата си степен внос в зависимост от това как се печатат евра от Европейската централна банка. От тази гледна точка дали и кога реално ще сменим лева с евро е по-скоро технически въпрос и свързан с това доколко бордът като конструкция ограничава популизма в парламента да не се развихри и да започнем да поемаме прекалено големи дългове и т.н.“, обяснява позицията си Василев.

По думите му, приемайки еврото, тази усмирителна риза изчезва и това е много опасно. Затова трябва преди фактическото влизане в еврозоната да се проведе по-широк обществен дебат, за да се разберат в обществото всички ползи, загуби, притеснения и след това, смята Василев, трябва да се намери консенус или нов механизъм за усмирителна риза, за да не се влезе например в „дългова спирала“.

Той не изключва, че този процес може и да е възможно да се случи до 2024 г., но според него е задължителен преди замяната на лева с евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"