fbpx

„Конфиденциално“ държавата спаси капитализацията на ПИБ

„Тайнствен“ купувач в последния момент спаси увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка. Това се случва след нулевия интерес, демонстриран през последните седмици.

Капитализирането на ПИБ е и последният неизпълнен ангажимент за приемане на страната ни в механизма ERM II.

Последният шанс бе днешния аукцион, на чийто финал бяха продадени всичките 110 млн. книжа, които дават право за участие в процедурата по набиране на 200 млн. лв.

Те са прехвърлени в две сделки, като с една от тях е придобита почти цялата емисия – 108 млн. права, съобщава „Капитал“, цитиран от „Сега“.

Последният етап е плащането и ако до 25 юни неизвестният купувач плати емисионната им цена, която е над 196 млн. лева, то той ще се сдобие с 26.18 % от капитала на банката.

Коментира се, че няма формално изискване да се разкрива кой е инвеститорът, но името му със сигурност ще стане известно след евентуалното записване на акциите, тъй като ще притежава над 5% в публична компания.

Още преди днешния аукцион се спекулираше, че държавата в краен случай може да се намеси, най-вероятно чрез ББР. Но при този сценарии ще трябва добре да се обоснове защо влиза в инвестиция при условия, които практически не се харесват на нито един частен инвеститор.

„Капитал“ припомня, че причината за липсата на интерес от пазара бе цената на новите акции – 5 лв., която е около два пъти над борсовата.

Отбелязва се, че новият инвеститор ще има малко над 26%. Ако това е държавата или нейно дружество, би трябвало да се получи и одобрение за държавна помощ от Европейската комисия.

Няколко часа по-късно министърът на икономиката Караниколов призна, че държавата е е участвала в увеличението на капитала на ПИБ.

Пред бТВ, цитирана от „Дневник“, министърът подчерта, че стъпката е предприета само, за да бъде изпълнено последното условие за присъединяване на страната към чакалнята на еврозоната.

По думите му държавата е изчаквала и е запазвала конфиденциалност, за да даде възможност на частния сектор да участва, но добави, че ситуацията в бизнеса е трудна заради пандемията на коронавируса, няма много инвеститори, а „сроковете ни притискат“.

В петък ще стане известно какъв е делът на държавата в банката, каза министърът и добави, че е имало и частен инвеститор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"