fbpx

Страната ни търси съмишленици за дело срещу пакета „Мобилност“

България търси съмишленици сред държавите членки на ЕС за воденето на дело в Европейския съд срещу пакета „Мобилност“ , ако бъде приет в настоящия му вид.

Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков пред медии в Народното събрание.

Искът може да бъде заведен от България и да се присъединят другите държави от групата на единомислещите, като може той да бъде и колективен.

При всяко положение и предметът, и основанието на иска, ще бъде внесен за одобрение от Министерския съвет, уточни министърът.

На 8 юли е предвидено Пакетът „Мобилност“ да бъде гласуван в пленарна зала в Европейския парламент. Ако бъде приет, през август е вероятно да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС.

По спорния въпрос с връщането на превозното средство в страната от където идва, в текстовете е предвиден 18-месечен преходен период, т.е. до началото на 2023 година.

За специалните правила за командироването на водачите – Lex specialis, също е предвиден отлагателен период до тогава.

През това време Комисията ще извърши анализ и оценка на въздействието, дали връщането на превозното средство не нарушава европейския принцип за декарбонизация.

Преди два дена Комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи законопроекта за новите правила за международните автомобилно превози. Евродепутатите от комисията отхвърлиха възможността законопроектът да бъде допълван.

Едно от новите изисквания, срещу което протестира и България, е превозните средства да се връщат на всеки осем седмици в държавата, където е седалището на дейността им.

Леките търговски превозни средства над 2,5 тона също ще трябва да отговарят на европейските правила и ще трябва да бъдат оборудвани с тахограф.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"