fbpx

България на опашката в ЕС по дял заети в „чистотата“

България е на последно място в ЕС по дял на хората (0,2% от общата заетост), които са участвали в общо почистване на сградите в страната. Това сочат данните на Евростат за 2018 година.

Под „общо почистване на сградите“ се включва неспециализирано почистване на всички видове сгради, като офиси, къщи или апартаменти, фабрики, магазини и институции, както и неспециализирано почистване на други бизнес и професионални помещения и многоетажни жилищни сгради.
Тези дейности са предимно вътрешно почистване, въпреки че могат да включват почистване на свързани външни зони, като прозорци или коридори.

През 2018 г. над 3 милиона души в ЕС са били заети в „общо почистване на сгради“, което представлява 2,3% от всички хора, заети в нефинансовата бизнес икономика. Класът на заетост „общо почистване на сгради“ се нарежда на четвърто място по отношение на заетите в ЕС. Броят на хората, заети по тази позиция, се е увеличил с 18% от 2011 г. насам.

Държавите-членки с най-висок дял в общо почистване на сгради са Белгия (3,9% от общата заетост) и Испания (3,7%), пред Германия (3,3%), Люксембург (3,0%), Франция (2,7%) и Финландия ( 2,6%).

На опашката при България са още Румъния (0,5%), Полша и Словакия (и по 0,6%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"