fbpx

България последна в ЕС по цифровизация на предприятията

Внедряването на цифровите технологии от бизнеса има потенциал да подобри услугите и продуктите, както и да повиши конкурентоспособността. Кризата, причинена от COVID-19, също показа, че дигитализацията е ключов инструмент за подобряване на икономическата устойчивост на бизнеса, гласи коментар Евростат към данните за нивата на цифровизация на предприятията в ЕС през 2020 година.

За съжаление България отново е на последно място според индекса за цифровия интензитет (DII)*.

Данните на Евростат показват, че 9% от големите предприятия в ЕС са с много високо DII и 42% високо ниво, докато само 2% от средните компании са регистрирали много високо ниво на интензивност, а една четвърт (25%) високо DII . Само 0,4% от малките предприятия достигат много висока цифрова интензивност, а само 12% отбелязват висок DII.

Почти половината от средните (47%) и малките (46%) предприятия показват ниско ниво на дигитална интензивност.

Финландия и Дания (и двете 5%) и Белгия (3%) са страните от ЕС с най-голям дял на силно дигитализирани предприятия, докато останалите страни имат най-много 2% предприятия с много високо ниво на DII.

За разлика от тях в България и Румъния (и двете 66%), Гърция (60%), Латвия (57%) и Унгария (53%), повечето предприятия показват много нисък DII, което означава малко инвестиции в цифрови технологии.

През 2020 г. само 1% от предприятията в ЕС с най-малко 10 заети лица са достигнали много високо ниво на цифрова интензивност, докато 14% са с високо ниво. По-голямата част от предприятията отчитат ниски (46%) или много ниски (39%) нива. В сравнение с 2018 г. индексът на цифровия интензитет (DII) отбеляза общо подобрение на ниво ЕС, като регистрира увеличаване както на много високите (+5,0 процентни пункта (п.п.)), така и на високите (+0,4 п.п.) нива.

*Индексът на цифровия интензитет (DII) е съставен показател, получен от проучването за използването на ИКТ и електронната търговия в предприятията. С всяка от 12-те включени променливи с резултат от 1 точка, DII разграничава четири нива на цифрова интензивност за всяко предприятие: броят от 0 до 3 точки води до много ниско ниво на цифрова интензивност, от 4 до 6 – ниско, 7 до 9 – висока и 10 до 12 точки – много висока DII.

През 2018 и 2020 г. съставът на DII е сходен и включва следните 12 променливи:

  • повече от 50% от заетите лица имат достъп до интернет за бизнес цели
  • наемане на ИКТ специалисти
  • бърза широколентова връзка (30 Mbps или повече)
  • осигуряване на повече от 20% от заетите лица с преносимо устройство, позволяващо мобилни интернет връзки
  • наличие на уебсайт
  • уебсайтът има сложни функционалности (поне една от: описание на стоки или услуги, ценови листи; възможност за посетителите да персонализират или проектират онлайн стоки или услуги; проследяване или статус на направени поръчки; персонализирано съдържание в уебсайта за редовни/постоянни посетители)
  • използване на 3D печат
  • закупуване на средно-високи облачни изчислителни услуги
  • изпращане на фактури, подходящи за автоматизирана обработка
  • използване на промишлени или сервизни роботи
  • продажбите от електронна търговия представляват поне 1% от общия оборот
  • анализиране на големи бази



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"