fbpx

Бизнесът се срещна с Радев за цената на тока на фона на рязко поевтиняване

Предложените от правителството компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията не са достатъчни и е възможно да доведат до рязък спад в икономиката, безработица и социално напрежение. Това са заявили на среща с президента Румен Радев представители на работодателските организации, съобщава БНР.

Припомняме, в свои открити писма преди Коледа бизнесът поиска както спешни срещи с премиера Петков и президента Радев, така и свикване на КСНС заради цените на тока.

Работодателите отново изтъкват, че предложеният таван на компенсацията в размер на 30% от действителната пазарна цена, прави мярката неработеща.

Таванът от 30% от пазарната цена всъщност ще помогне на някои от предприятията да оцелеят още няколко дни, но няма да ги спаси„, коментира след срещата с Румен Радев председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Той обясни, че исканията на българските предприятия за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

Това, което президентът всъщност изслуша – ние показахме нашите изчисления, нашите варианти за това, което би било справедливо обезщетение на практика за този иззет ресурс от българските предприятия, който в момента е в българската енергетика. Информирахме го за това, че дори не са необходими средства от републиканския бюджет за компенсиране на всички небитови потребители и че в края на краищата едно справедливо компенсиране, не просто няма да ни позволи да затънем като икономика, а може да ни даде огромен шанс за икономически растеж„, разказа още Митев.

По думите на Васил Велев от АИКБ работодателите нямат различия с президента в оценката на ситуацияти и в подхода за разрешаване на проблема. Според Велев разчетите, които са били представени на Радев и екипа му ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис.

Междувременно средната цена на тока за днес на европейските енергийни борси поевтиня рязко до 127,09 евро за мегаватчас, като в България понижението е с 18,2% до 128,40 евро, отстъпвайки от историческия връх от 421,59 евро за MWh, достигнат преди Коледните празници.

За 31 декември сегментът „Ден напред“ сочи още по-голямо намаление на цената, като за България спадът е с близо 26% до 95.11 евро при 219.81 преди месец.

За силното поевтиняване на енергийните цени допринася необичайно мекото зимно време в Централна и Западна Европа, както и прогнозите за нарастване на производството на вятърна енергия в Германия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"