fbpx

Близо 70% от германците са против спиране на двигателите с вътрешно горене

Две трети от германците (67 процента) са против спирането на новите превозни средства с двигатели с вътрешно горене в цяла Европа от 2035 г. Това установява социологическо проучване, цитирано от телевизия ARD и „Дневник“.

От друга страна, всеки четвърти (25 процента) е за такава мярка. Най-високо е одобрението сред по-младите и завършилите по-висока степен на образование избиратели. Проектът на Европейския съюз се посреща с одобрение от мнозинството само сред привържениците на партия Зелените.

Преговарящите от Европейския парламент и държавите от ЕС се споразумяха през октомври, че от 2035 г. в ЕС могат да бъдат регистрирани само нови автомобили без вредни емисии. Това означава и спиране на двигателите с вътрешно горене, като някои процедури трябваше да започнат пт 2025 г.

Миналата седмица обаче Германия настоя новите автомобили с двигатели с вътрешно горене, които използват т.нар. изкуствени или електронни горива и техни компоненти, произведени със „зелено електричество“, да бъдат разрешени и след това.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"