fbpx

БТПП: Увеличението на заплатите в държавната администрация е пир по време на чума

Публикуваме без редакция становище на Българската търговско-промишлена палата по повод проведеното в събота извънредно заседание на НСТС (тристранката)

На 29 септември, събота, беше проведено „екстрено“ заседание на НСТС в нарушение на всички правила и срокове за свикване и провеждане. Писмена информация за това заседание беше получена от социалните партньори в петък, 28 август в 19:30 часа и насрочено за следващия ден в 14 часа при следния дневен ред:

  • Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г.
  • Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г.
  • Проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Въпросите са от значителна стратегическа важност. Известно е, че ролята на НСТС е на коректив от страна на социалните партньори, но предоставеното време от по-малко от 24 часа, при това в почивен ден е недопустимо.

БТПП по никакъв начин не може да приеме превръщането на НСТС в една формална структура, без да може, участвайки в нея, да защити интересите на своите членове. Това, че въпросите са неотложни по никакъв начин не трябва да ограничава възможността на социалните партньори да направят своите анализи, оценка на въздействието и с това да изпълнят както трябва своите функции, цели и задачи.

За всички е ясно, че управляващата коалиция „прави необходимото“, за да спечели повече гласове на предстоящите избори, но натоварването на бюджета с допълнителни разходи, в това число и за неправомерното увеличение на заплатите на служителите в раздутата държавна администрация (списък на предложените за увеличение на заплатите администрации и административни структури ТУК), без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието и поставяне в опасност на целия бюджет на държавата в условия на преустановен ръст на българската икономика, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата и протекционистични политики, може да се определи като пир по време на чума.

БТПП си запазва правото, след обичайната консултация със своите членове, да вземе детайлно становище по поставените въпроси, включително с атакуване на решенията на нередовно свиканото заседание на НСТС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"