fbpx

Допускате грешки, предупреждава бизнесът управляващите

За няколко грешки, които допускат или ще допуснат управляващите в подкрепата си за бизнеса, предупреди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Грешка би било ако веднага не се компенсират затворените бизнеси. Те още не са компенсирани за първото затваряне на страната. От обявените 1 млрд. лева за предприятията, до тях са достигнали 173 милиона. За малките предприятия мярката не е стартирала, парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира. За средните още не е започнало разплащането за компенсиране на загубите им от април и май“, коментира Велев пред Нова Тв, цитиран от „Дневник“.

Три грешки се очаква да бъдат допуснати в рамките на подготвяната от вицепремиера Томислав Дончев нова мярка на стойност 180 млн. лева, като работодателите призовават въобще да не стартира въпросната мялка, без да бъде обсъдена с бизнеса.

Първата грешка е откъде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани пари с апломб за малките предприятия (по 50 000 лева на пострадало предприятие с обороти над 500 хил. лева за миналата година) и да се дадат на други. Източникът не трябва да бъде програма „Конкурентноспособност“, а държавният бюджет. На върха на кризата заплатите в бюджетната сфера нарастват от 20 до 40%, пари има.
Втората грешка е, че НАП трябва да администрира плащането.
Третата грешка е свързана с това коя фирма колко ще получи. Не може да е равен процентът. Той трябва да е диференциран според икономическата дейност“, изтъква Васил Велев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"