fbpx

ДЗИ купи холандската NN Group

ДЗИ Животозастраховане придобива всички акции на базираната в Холандия NN Group – Пенсионно осигуряване и всички активи и пасиви от NN Животозастраховане.

Това става ясно от съобщение на белгийската KBC Груп, част от която е ДЗИ.

Сделката подлежи на регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана в хода на 2021 г.

Сделката позволява на КВС Груп в България, която присъства в страната с ОББ, ДЗИ, ОББ Интерлийз и други дъщерни дружества, да разшири още повече палитрата си от банково-застрахователни предложения към клиентите, като я допълни с висококачествени пенсионноосигурителни продукти, като в същото време предостави допълнителни възможности за кръстосани продажби на банкови и общозастрахователни продукти чрез подхода за единна точка на продажба, се казва още в изявлението.

Също така ДЗИ ще увеличи допълнително дела си от животозастрахователния пазар в България посредством редица традиционни животозастрахователни продукти и такива с инвестиционен характер. В допълнение, дистрибуционните ресурси на КВС Груп в България ще бъдат подсилени благодарение на мрежата на NN, състояща се от 300 обвързани застрахователни агенти в основните градове в страната.

NN България развива своя пенсионноосигурителен и животозастрахователен бизнес от стъпването си на пазара през 2001 г. Тя има 138 служители и клиентска база от над 400 000 физически лица и 400 корпоративни дружества, както и приблизително 1 млрд. евро в активи под управление.

КВС Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г. През 2009 г. KBC предефинира стратегията си и включи България като един от своите основни пазари. Придобиването ще позволи на ОББ и ДЗИ да увеличат допълнително потенциала си за кръстосани продажби чрез тяхното вече добре позиционирано банково и застрахователно присъствие на българския пазар, да обслужват повече клиенти и да се възползват от икономиите от мащаб и увеличената видимост.

Според Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC за България, тази сделка предоставя на клиентите на групата достъп до пенсионно осигуряване и допълнителни възможности за животозастраховане. Освен това КВС ще бъде подпомогната да постигне целите си и да диверсифицира своите приходи.

Редица медии отбелязаха, че сделката става няколко месеца преди началото на изплащането на пенсиите от втория стълб.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"