fbpx

От 4 май приемат заявления за помощ при застраховане на грозде

От 4 май до 30 юни 2020 г. ще се приемат на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“

Ще се подпомага застраховането на лозя с винени сортове.

Допустими за финансиране са застрахователни рискове като неблагоприятни приятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен и проливен дъжд и тежка суша), природни бедствия, както и загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредители.

Могат да кандидатстват физически или юридически лица, както и групи и организации на производители.

Кандидатите трябва да са вписани в лозарския регистър на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Преди подаването на документи, производителите трябва вече да са застраховали реколтата си в избрана от тях компания.

Финансовата помощ е процент от застрахователната премия. До 80 % от стойността на застрахователните премии ще получават производители за полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия.

До 50 % ще бъде подпомагането за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредители.

До 50 % ще получават и лицата, сключили комбинирана застраховка за неблагоприятни климатични условия и природни бедствия.

Документи ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“ след предварително записан час.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"