fbpx

САЩ налагат нови ограничения при износа за Китай

Съединените щати ще наложат нови ограничения при износа за Китай, така че китайските военни да не получат достъп до оборудване за производство на полупроводници и други технологии.

Според новите правила американските компании ще трябва да получат лицензи за продажба на определени стоки в Китай, дори ако продуктите са предназначени за гражданска употреба.

Отменят се изключенията, които позволяват да се изнасят определени американски технологии без лиценз.

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха на фона на коронавирусната пандемия.

Правилата бяха обявени за обществен преглед и се очаква днес да бъдат публикувани във Федералния регистър. Те ще засегнат и продажбите на части и компоненти за гражданска авиация в Китай.

Промените, които разширяват списъка със стоки, изискващи лиценз, ще засегнат също Русия и Венецуела, но те ще имат най-голямо влияние върху търговията с Китай.

„Важно е да се разгледат последиците от бизнеса с държави, които в миналото са пренасочвали стоки, закупени от американски компании за военни цели“, заяви търговският секретар Уилбър Рос.

Базираният във Вашингтон търговски адвокат Кевин Вулф смята, че промяната на правилата за Китай е отговор на политиката му за сливане на военната и гражданската сфера.

Промяната на правилата също така задължава американските компании да декларират целия износ за Китай, Русия и Венецуела, независимо от стойността.

„Очевидно това е направено с цел да се даде на правителството на САЩ повече информация за видовете стоки, които американските износители изпращат в тези страни и техните клиенти“, заяви Дъг Джейкъбсън, специалист по търговия, цитиран от Ройтерс.

Друга промяна в правилата е възстановяването на лицензи за китайски вносители и граждани на Китай, както и за други страни, включително Украйна и Русия. Изключенията бяха за някои интегрални схеми, телекомуникационно оборудване, радари, скъпи компютри и други продукти.

Администрацията въведе и трета промяна, която изисква чуждестранните компании, които доставят определени американски продукти до Китай, да искат одобрение не само от своите правителства, но и от САЩ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"