fbpx

Застрахователни проблеми за граждани на ЕС, заразени с COV-19 в трети страни

Европейски застрахователни фирми предупредиха, че граждани на ЕС, ако се разболеят от коронавирус докато са в чужбина, не могат да разчитат, че здравните им разходи ще бъдат покрити, пише EUobserver, цитиран от „Дневник“.

Тестването и лечението при симптоми на пневмония може да струват над 32 хил. евро в САЩ например. Сумата може да е още по-висока, ако пациентът се нуждае от интензивни грижи или по-продължителен престой в болница.

Повод за коментарите е фактът, че мащабът на пандемията остави десетки хиляди европейци блокирани след затварянето на граници по света.

Европейската застрахователна федерация (Insurance Europe) не изключва вероятността фирмите за туристически застраховки да откажат да покрият здравните разходи, като заявят, че събитията представляват непредвидимо природно бедствие,

„На клиентите се препоръчва да четат договорите си и да се свържат със застрахователите или застрахователните посредници, ако имат въпроси“, се казва още в изявление за изданието, цитира „Дневник“.

„В повечето страни ще зависи от написаното с малък шрифт в реда и условията в договорите за здравна застраховка“, казва говорител на Beuc, неправителствена организация за правата на потребителите в Брюксел.

Отбелязва се, че макар Европейската комисия да предложи фонд от 37 милиарда евро, за да защити европейската икономика, евроинституциите не дадоха много разяснения за здравните задължения на хората в чужбина.

На въпрос дали гражданите на ЕС могат по един или друг начин да разчитат, че разходите им ще бъдат покрити, комисията отговори, че няма роля по въпроса. Това зависи от споразуменията със страни извън ЕС, а те зависят от отделните държави членки, каза говорител на институцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"