fbpx

Седмицата започна със спад на европейските борси

Лондонската фондова борса започна седмицата със спад от 4,5%. Индексът FTSE 100, който се използва като основа за акциите на сто компании с най-голяма капитализация, падна с 232 пункта до 4962 пункта.

По-широкият индекс FTSE 250 се снижи с 5,5% до 12845 пункта.

Фондовата борса в Париж отвори с понижение на основния индекс CAC 40 с 4.44%, до 3869.01 пункта.

В петък вечерта борсата се затвори с повишаване на CAC 40 с 5,01%, което позволи да надмине психологическата бариера от 4000 пункта.

Генералният директор на Консултантския център на Publications Agora Ерик Левин коментира в понеделник пред телеканала BFM Business, че в тази ситуацията е разумно да се пита дали търговията трябва да бъде спряна.

„Целта на борсата е да осигури финансиране на предприятия и компании. Но не мисля, че в настоящата ситуация борсата изпълнява тази роля“, обясни експертът.

Според него, ако пандемията продължи един, два, четири месеца, това „ще доведе до пълен спад в котировките на редица акции“.

Той смята, че борсите трябва да бъдат затворени за няколко дни, за да могат инвеститорите да си възвърнат силата. Според икономиста, ако стане известно, че пикът на епидемията във Франция няма да дойде скоро, сривът на борсата може да бъде 30-50%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"