fbpx

Спадът в световната търговия може да достигне 9%, растеж за Китай

търговско салдо

Спадът в световната търговия поради пандемията на коронавируса ще достигне 7-9% през 2020 г. спрямо миналата година.

Тази прогноза бе направена в сряда от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).

„UNCTAD прогнозира спад от 7% до 9% в световната търговия за 2020 г., въпреки признаците за възстановяване през третото тримесечие“, се казва в бюлетина на организацията, цитиран от ТАСС.

В края на третото тримесечие на 2020 г. световната търговия регистрира 5% спад в сравнение със същия период на миналата година. Този резултат обаче е значително по-добър от второто тримесечие, когато спадът достигна 19%, обясняват експерти.

Според предварителните прогнози за четвъртото тримесечие световната търговия няма да може да излезе от червената зона и ще бъде с 3% по-ниска от същия период на 2019 г.

UNCTAD обърна внимание на „забележителното възстановяване на търговията в Китай“.

„Износът на тази страна, който претърпя спад през първите месеци на пандемията, се стабилизира през второто тримесечие и нарасна силно през третото тримесечие“, се казва в бюлетина.

Експертите прогнозират темпове на растеж на търговията за Китай до края на 2020 г. с почти 10%. „За разлика от други големи икономики, китайският внос се стабилизира през юли и август и нарасна с 13% през септември“, каза UNCTAD.

Търговията с медицински консумативи, свързани с борбата с коронавируса, нарасна средно с над 50% от април. Страните с високи доходи на глава от населението обаче са се възползвали най-много от този растеж.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"