fbpx

ЕЦБ реши да дава заеми на банки от ЕС извън Еврозоната

В отговор на кризата с коронавируса (Covid-19) Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да създаде нов механизъм за подкрепа, наречен репо инструмент на Евросистемата за централните банки (EUREP), за да предостави предпазни репо линии в евро за централни банки извън еврозоната, съобщава БНР.

По този начин ЕЦБ ще започне предлагане на евро заеми срещу обезпечение на централните банки от ЕС, които са извън еврозоната, за да се гарантира финансирането на пазарите на фона на пандемията от коронавирус.

Съгласно този репо механизъм на Евросистемата за централните банки, ЕЦБ ще предоставя ликвидност в евро на широк набор от централни банки извън еврозоната срещу адекватно търгуемо обезпечение деноминирано в евро от дългови ценни книжа, емитирани от централните правителства на еврозоната и наднационалните институции, посочва банката, цитирана от националното радио.

Новата програма EUREP ще бъде налична за 12 месеца – до края на юни 2021 година, се посочва в официалното изявление на ЕЦБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"