fbpx

Законопроект решава проблемите на „вечния длъжник“

Фигурата на „вечния длъжник“ у нас е на път да остане в историята. Това ще се случи, ако парламентът одобри весения от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ общ законопроект за личния фалит.

С него се постановява 10 години давност за събиране на вземания от физически лица, пише „Инвестор“.

Според записаното в мотивите към законопроекта към момента има открити процедури за принудително изпълнение, засягащи над 600 хил. семейства.

В момента в Закона за задълженията и договорите е въведена обща 5-годишна давност и се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок и 3-годишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор, за наем, за лихви и за други периодични плащания.

Според вносителите на законопроекта има вратичка в закона, която позволява кредиторът да „преследва“ длъжника на практика безкрайно, а предложената 10-годишна давност не променя възможността граждани и фирми да се възползват и от 5 и 3-годишната давност, просто се уеднаквява режима, като така се дава възможност на частни и физически лица да започнат „от нула и на чисто да градят своята семейна икономика“, допълва изданието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"