fbpx

Британските летища са пред фалит, предупреди шефът на Хийтроу

Британските авиокомпании и летища са изправени пред фалит, освен ако правителството на Обединеното кралство не отмени задължителната 14-дневна карантина за задгранични пътници. За това предупреди изпълнителният директор на летище Хийтроу Джон Холанд-Кей в ефира на телевизионния канал Sky News .

„Освен ако нещо не се промени, ще видим летищата и авиокомпаниите да фалират през следващите месеци“, каза той, отбелязвайки, че правителството може да поправи ситуацията, ако позволи на пътниците да излязат от карантината в случай на отрицателен тест за коронавирус.

„Тази стъпка просто ще премахне някои от рисковете, които пътниците, пътуващи в чужбина, се чудят дали ще трябва да преминат през карантина, когато се върнат“, добави директорът на най-голямото летище на Великобритания.

По данни на Хийтроу пътникопотокът през август тази година е намалял с 81,5% в сравнение с миналата година. От летището настояват правителството да въведе тестове за коронавирус като алтернатива на 14-дневната карантина, за да защити милиони работни места в Обединеното кралство и да стимулира икономическото възстановяване, се казва в официално изявление, цитирано от ТАСС.

Великобритания е една от малкото европейски държави, които не са затворили границите си по време на пандемията. Правилото за спазване на 14-дневната карантина от лица, влизащи в страната от чужбина, започна да действа на 8 юни.

В момента само пристигащите във Великобритания от около 50 държави и територии, с които Лондон е отворил транспортни коридори, не трябва да се самоизолират в продължение на 14 дни.

Над 41,6 хиляди души са починали от новия тип коронавирус в страната, повече от 358 хиляди са били заразени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"