fbpx

Русия готви стимули за хиляди нови нефтени кладенци, очаквайки края на кризата

Един от най-големите световни производители на нефт – Русия – планира да пробие хиляди нови нефтени кладенци, оставяйки ги недовършени.

Това ще позволи на Москва бързо да възстанови производството на петрол, когато търсенето се възстанови след пандемията, твърдят анализатори, цитирани от Ройтерс.

Ниските цени на петрола не насърчават компаниите да пробиват повече кладенци и затова руските власти планират да стимулират сондажите чрез кредити. По предварителни прогнози петролните компании ще получат около 400 милиарда рубли.

Един от авторите на идеята, според запознати с хода на нейната подготовка, е заместник-министърът на енергетиката Павел Сорокин, бивш анализатор в американска инвестиционна банка Morgan Stanley.

Сорокин заявил пред Ройтерс, че подпомагането в условията на намаляващо търсене на сондажи ще помогне за поддържането на компетентност и персонал, както и за създаването на необходимия запас от незавършени кладенци, готови за пускане в експлоатация във време, когато ще има нужда от увеличаване на производството.

Сега механизмът за стимулиране се доуточнява с Министерството на финансите, твърди той. Най-голямата руска банка, Сбербанк, планира да участва във финансирането на схемата. Предвиждат са и данъчни облекчения.

Пробиването на кладенци в Руската федерация е по-трудно, отколкото в Саудитска Арабия и САЩ, най-близките конкуренти на Русия, казва Сергей Клубков, директор за проучване и добив на нефт и газ в VYGON Consulting.

В Русия сезонността играе голяма роля, тъй като основните товари могат да се доставят само през зимата – през лятото реките и блатата затрудняват логистиката на сушата. Освен това петролът е на по-голяма дълбочина, отколкото в Саудитска Арабия, а самите находища имат по-ниска пропускливост.

В Съединените щати временно замразен кладенец може лесно да бъде върнат към работа, ако не е затворен повече от два месеца, казва Елизабет Мърфи, анализатор от ESAI Energy, американска консултантска компания.

Метеорологичните условия в Русия са основната причина стартирането на кладенеца да е по-скъпо и по-дълго, отколкото в Саудитска Арабия, смята Дария Сурова, анализатор от норвежката консултантска фирма Rystad Energy.

Планът за подпомагане на нефтените находища в размер на 400 милиарда рубли ще предостави възможност за пробиване на приблизително 3000 кладенци, твърди Клубков, който прави изследвания за съответните руски министерства.

Оперативният фонд на кладенци в Русия е около 180 000 единици. 11,3 милиона барела на ден са добити от тях през миналата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"