fbpx

От 1 юли приемат документи за доставка на плодове и мляко за учениците

От 1 до 31 юли кандидатите по двете европейски схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ могат да подават заявления за одобрение за учебната 2020/2021 година.

Документи се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по седалище и адрес на фирмата заявител.

Формулярите са по утвърден образец и са публикувани на електронната страница на Фонда.

За първи път през новата учебна година на децата ще могат да се предоставят не само конвенционално произведени пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, но и продукти, добити по биологичен път.

За първа година освен продуктите по двете училищни програми, се дава възможност в учебните заведения да се доставя и пчелен мед.

Новостите са разписани в последните изменения на Наредбата за прилагане на двете схеми, която е публикувана на 19 юли тази година.

Право да кандидатстват имат учебни заведения, производители на плодове и зеленчуци, на мляко и млечни продукти, организации и групи на производители, еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, както и общини.

Учебните заведения могат да участват във всяка от схемите самостоятелно като изберат и заявител по тях.

През изминалата учебна бяха обхванати над 420 000 деца, които посещават повече от 3200 учебни заведение в цялата страна.

С измененията в наредбата се цели и стимулиране на родното производство. Най-малко 50% от доставяните плодове и зеленчуци ще бъдат произведени от български градинари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"