fbpx

ЕК с ултиматум към България да свърже Търговския регистър с европейската система

България има срок от два месеца да предприеме мерки за свързване на Търговския регистър с европейската система. Ако това не стане, страната може да се изправи пред Европейския съд. Това гласи мотивирано становище на Еврокомисията, пратено като част от наказателните процедури за неспазване на европейското право, съобщава „Дневник“.

Страната е изправена и пред други процедури, но те са все още в начална фаза.

В становището на ЕК до България се казва, че все още националният Търговски регистър не е свързан с европейската система (BRIS).

Тази система осигурява прозрачност на данните за фирмите и улеснява дейностите на вътрешния пазар. Според комисията това, че България не е изпълнила изискванията, създава трудности за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС да получат подходящи данни за българските дружества.

Крайният срок София да изпълни изискванията е изтекъл на 8 юни 2017 година, а на 2 юли 2020 година ЕК е изпратила първо предупреждение до България, Франция и Ирландия с искане да предприемат необходимите стъпки. Франция и Ирландия са предприели нужните мерки, а България разполага с още два месеца, като след това ЕК може да отнесе случая до Съда на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"