fbpx

ЕК иска доказателства за реформи преди да отпусне пари

Европейската комисия иска предварително доказателства, че договорените реформи ще бъдат изпълнени, за да предостави финансиране. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Инструментът за възстановяване и устойчивост, на който можем да разчитаме, е на стойност малко повече от 6,2 млрд. евро, съобщи Дончев, цитиран от БТА.

Напредъкът по този инструмент ще стане по план, който трябва да бъде представен на ЕК най-късно до 30 април 2021 г. В момента страната ни вече има разработена концептуална рамка. Всички министерства изготвят пакет от проекти. Достъпът до финансиране е условен и той зависи от качеството на направените предложения от самата държава членка.

Към момента рамката от проектни предложения се свива, защото достъпът до финансиране е за около 12 млрд. лева, а 60-те проекта, които са събрани, са на обща стойност над 20 млрд. лева.

Затова трябва да бъдат избрани най-качествените от тях. През октомври се очаква да започне обсъждането на проектите. Тези пари трябва да се инвестират за възстановяване, развитие и реформи.

Общата сума, която ще е на разположение на България, е близо 30 млрд. лева. Към тази сума обаче близо 9 млрд. евро са традиционните средства по кохезионната политика.

Една голяма част е ресурс по линия на Общата селскостопанска политика – директно плащане и инвестиционни мерки, уточни Дончев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"