fbpx

Енергийните гиганти в Германия гледат вече отвъд LNG

Единственото дълбоководно пристанище на Германия, дом на най-голямата й военноморска база, е мястото, където енергийните фирми сега планират да похарчат повече от 5,5 милиарда долара, за да помогнат за изграждането на инфраструктурата за чиста енергия, от която страната се нуждае при стремежа си да сложи край на зависимостта си от руския газ, пише Ройтерс.

Водещият промишлен износител в Европа едва успя да премине през енергийна криза, като се втурна да изгради импровизирана плаваща инфраструктура за внос на втечнен природен газ (LNG), целяйки частично да запълни празнината, оставена от съкращенията на Москва, коментира агенцията.

Но с енергийните фирми, които вече гледат отвъд LNG в усилията си да намалят използването на изкопаеми горива, пристанището на Вилхелмсхафен на северния бряг на Германия се очертава като център за инфраструктурата, която е необходима за внос на водород и амоняк, производство на водород и съхранение на въглеродни емисии в морето.

Ние ще станем туптящото сърце на Германия до 2030 г.“, казва Александър Леонхард, който ръководи агенцията за бизнес развитие на Вилхелмсхафен с население от 80 000 души. Предизвикателствата пред развитието му включват загриженост за дивата природа в чувствителното Ваденово море и рисковете от свръхкапацитет на LNG.

Уве Опиц от Rhenus Ports, който говори за Energy Hub Port Wilhelmshaven, казва, че Wintershall Dea, Uniper и Tree Energy Solutions планират да похарчат общо повече от 5 милиарда евро във Вилхелмсхафен. Energy Hub Port Wilhelmshaven се състои от 30 компании, които включват E.ON, RWE и Orsted, както и родната провинция на Вилхелмсхафен Долна Саксония.

По думите на Опиц инвестицията, чийто размер не е бил докладван досега, ще бъде направена между 2026 г. и 2030 г., като се добавя, че общата цифра е оповестена при условие, че няма да бъде публикувана разбивка.

Wintershall Dea заявяват, че планират два проекта, наречени BlueHyNow и CO2nnectNow. „В момента се подготвят проучвания за осъществимост и за двата проекта, които ще осигурят допълнителна представа за тяхното реализиране“, казва компанията, цитирана от Ройтерс. „Wintershall Dea планира да инвестира около 1 милиард евро в обекта във Вилхелмсхафен заедно със своите партньори“, се казва в мейл на компанията, цитиран от Ройтерс.

Инвестиционният ангажимент поражда надежди, че парите и работните места могат да бъдат насочени към един сравнително слаб икономически регион и че дори може да привлече някои компании да се преместят от индустриалния център на Германия на юг.

Планираните инвестиции включват инсталации за електролиза, които могат да бъдат увеличени до размер над 1 гигават (GW), отбелязва Опиц.

Вилхелмсхафен е не само „точка за кацане“ на тръбопроводи и плавателни съдове, той има процъфтяващо офшорно вятърно присъствие и пещери за съхранение на газ, докато железопътните връзки от наследените дейности също са потенциална привлекателност за нови инвестиции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"