fbpx

До 30 % от горивата са в сивия сектор

До 30 % от горивата са в сивия сектор

Сивият сектор на горивата е между 20 и 30 %, сочат сметки на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Законът за горивата, който се очаква да влезе на 28 октомври, ще изсветли бранша, смятат от организацията.

„Няма нищо друго, което да пречи на всеки един оператор да се регистрира по този закон – къде му е адресът и бизнесът“, отбеляза членът на УС на БПГА Валентин Златев по повод готвените протести на малки търговци на горива, според които готвеният закон е в огромен ущърб именно на малките бензиностанции.

Съхранението на газовите бутилки трябва да се извършва внимателно както от собствениците, така и от търговците. Не може пълненето на битови бутилки да става на всяка станция и от случайни лица. Това коментира председателят на асоциацията Живодар Терзиев по време на семинар в Боровец, предаде репортер на БГНЕС. Според него държавата е по-скоро абдикирала от проверките на автомобилите.

„Регистърът с автомобилните газови бутилки е непълен, наскоро видяхме как в един подземен гараж се запали такси от пропан бутан бутилка. Контролът на автомобилните газови уредби на хартия е добър, но при приложението е недостатъчен“, обясни Терзиев.

Според изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев, връщането на възможността битовите газови бутилки да се пълнят на газ станциите е огромна стъпка назад в законодателството, което крие сериозен риск от инциденти и укриване на данъци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"