fbpx

Най-важното за бизнеса в Закона за извънредното положение

Кое е най-важното за бизнеса в късно снощи приетия на второ четене от парламента Закон за мерките по време на извънредното положение.

Обобщението е на колегите от „Дневник“:

При извънредно положение работодателят има право да възлага на служителите надомна работа без тяхно съгласие. В същата ситуация работодателят може да затвори част или цялото предприятие, като без съгласие на служителите може да ги разпусне в платен отпуск, който е половината от годишния. Същото важи, ако държавен орган преустанови работата на предприятието.

По искане на служител работодателят е длъжен да го пусне в платен или неплатен отпуск, ако служителят е бременна жена, майка на дете до 12 г., работник с трайно намалена работоспособност или боледуващ.

В срок от три месеца по време на извънредното положение Националният осигурителен институт ще изплаща на осигурителя 60 на сто от възнагражденията на служителите му. От тази възможност обаче ще могат да се възползват само работодатели, определени от Министерския съвет.

Плащанията на авансови вноски по коорпоративния данък ще се правят по прогнози за 2020 г., а не по печалба за 2018, както се предлагаше. За целта прогнозната печалба трябва да се декларира до 15 април.

Срокът за подаване на данъчните декларации на физическите лица се удължава до 30 юни, а отстъпката ще се ползва до 31 май. В момента той е 30 април. Със същия срок се удължава и отстъпката от 5 на сто за плащане на данъци върху недвижими имоти. Удължават се и сроковете за подаване на декларации за юридически лица по Закона на коорпоративното подоходно облагане.

По време на извънредното положение спират публични продани и запори на физически лица и лечебни заведения. Нотариусите ще могат да работят в ограничен режим, т.е. само при неотложност, и при спазване на строгите изисквания, каквито предвиждат разпоредбите.

Междувременно здравният министър издаде нова заповед, с която се увеличават рестриктивните мерки спрямо гражданите и тяхното придвижване.

Мерките касаят влизането и излизането от областните центрове, което ще се регулира от КПП. Тази които се придвижват с цел трудови задължения, ще трябва да представят пред органите на реда служебни бележки, издадени от работодателите, указващи къде работи конкретният служител и какво е работното му време.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"