fbpx

Изграждането на интерконектора с Гърция вече е необратимо, доволна Петкова

гърция, булгаргаз

България и Гърция подписаха междуправителствено споразумение по проекта за изграждането на газовата връзка между двете страни.

Договорът предвижда условията по ключови ангажименти: данъчен режим, договор за заем между Европейската инвестиционна банка и Български енергиен холдинг, пренос на газ с “Булгаргаз”, ДЕПА , Едисон и други.

Денят е знаков затова, защото в него се дава възможността да се реализира дългочакан проект за целия регион на Югоизточна Европа. Това заяви, цитирана от „Фокус“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова в свое изявление след церемонията в София.

По думите на министъра, този ден ще промени изцяло облика на пазара за природен газ в региона и ще бъде гарант за енергийната сигурност на страните в региона. От подписаните документи става ясно, че проектът за изграждане на интерконектора между България и Гърция вече е необратим, добави още Петкова.

Междусистемната газова връзка (IGB) е приоритетен проект не само за двете държави, а и за Европейския съюз. Реализацията е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

Изграждането на тръбата се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ”, регистрирано в България през 2011 г. с акционери Български енергиен холдинг (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e регистриран в Гърция с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Газопроводът ще свърже гръцката национална газопреносна система в района на Комотини с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км и проектен капацитет до 3 млрд. куб. м годишно в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.куб.м годишно.

Началото на проекта започна с подписването на междуправителствен договор през 2009 г. 149 млн. евро са осигурени от българска страна с подкрепата на Европейската комисия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"