fbpx

Депутатите ни поставиха условия на Скопие и Тирана за започване на преговори

парламент, преговори, македония, албания

Със 129 гласа „за“ от 134 гласували парламентът подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания при определени условия.

Така парламентът застана зад приетата вчера от правителството Рамкова позиция, съобщи БТА.

В декларацията се призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Българският парламент се обръща и към официалните власти в Албания да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава, без поставяне на административни пречки, книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от българи като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс,Елбасан, Поградец и навсякъде на територията на Албания, където има българско малцинство.

Мнозинството одобри предложението на ПГ“Обединени патриоти“ да се добави текст, с който се призовават властите в Северна Македония да съдействат за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на нейна територия.

По идея на Таско Ерменков от БСП в частта за Северна Македония парламентът записа да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните заради българското им самосъзнание. В първоначалния вариант беше фиксиран само югославският комунистически режим.

В декларацията българският парламент призовава властите в Северна Македония да се придържат стриктно към чл.8 от Договора, а именно „към обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития“.

Да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т.нар. македонско малцинство в България /вкл. в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати/.

Да се придържат към ратифицираната от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Северна Македония, да прилага изцяло договореностите, постигнати от мултидисциплинарна Експертна комисия по исторически и образователни въпроси в учебните програми и материали в най-кратки срокове.

Да се прекрати всякаква форма на говор на омразата за България и гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително по медии, надписи.

Парламентаристите ни подкрепят едновременното започване на предприсъединителните преговори с ЕС на Северна Македония и на Албания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"