fbpx

Историческо затягане на условията по кредитите в Европа

банка

Повишаването на лихвените проценти започва да се усеща сериозно. Според последното проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) за разпределението на банковите кредити в еврозоната, банките са затегнали критериите си за отпускане на фирмени заеми през първото тримесечие „с най-бързите темпове след дълговата криза от 2011 г.“, отбелязва Les echos.

По-конкретно, нетният процент на банките, отчитащи затягане на кредитните условия (27% през четвъртото тримесечие на 2022 г.), значително надвишава този на банките, при които има разхлабване. Така този дял се доближава до рекордното равнище от четвъртото тримесечие на 2011 г. (35%).

Затягането на фирмените и ипотечните заеми беше по-силно от очакваното от банките през предходното тримесечие и показва постоянно отслабване на динамиката на заемите“, сочи ЕЦБ дни преди решаваща среща за паричната политика.

Усещане за висок риск

Основните причини на затягането са усещането за по-голям риск и, в по-малка степен, по-ниската толерантност към риска от страна на банките, се казва в тримесечното проучване, направено сред 158 банки от еврозоната между 22 март и 6 април, точно след краха на Silicon Valley Bank и Credit Suisse.

Банките също така отчетоха рязък нетен спад в търсенето на фирмени кредити или тегления по кредитните линии през първото тримесечие на 2023 година. „Спадът на нетното търсене е по-голям от прогнозите на банките през предшестващото тримесечие и е най-значимият след световната финансова криза“, казават от ЕЦБ.

Общото ниво на лихвените проценти се разглежда като основен фактор за намаляването на търсенето на заеми, в условията на затягането на парична политика“, отбелязват още от ЕЦБ. Във Франция средният лихвен процент по банковите заеми за бизнеса например се е утроил за една година до 3,68% през февруари 2023 г.

Според друга статистика, публикувана от ЕЦБ, банковите заеми за бизнеса са се увеличили с 5,2% през март, след 5,7% през февруари и 8,9% миналия октомври. Следователно това е тенденция, обратно пропорционална на покачването на лихвите.

Заседание на Съвета на ЕЦБ

Тъй като нивото на лихвените проценти се посочва като основен двигател на спада в търсенето, това е знак, че паричната политика най-накрая постига целите си“, смятат анализатори от инвестиционната банка Jefferies, а в същото време Управителният съвет на ЕЦБ може да повиши лихвите си с още 0,25 пункта в четвъртък.

Тези тенденции не подминават и домакинствата. Европейската централна банка наистина отчита нетен спад в търсенето на ипотечни заеми, „близо до резкия нетен спад, регистриран през предходното тримесечие, който беше най-високият, регистриран някога от 2003 г., когато започва изследването на този показател“. Това явление също се ускорява от повишаването на лихвените проценти.

Във Франция, където търсенето на жилищни заеми е намаляло значително, средната лихва по ипотечните кредити се е покачила от 1,14% през март 2022 г. до 2,52% година по-късно, според Френската централна банка. Гаранционният фонд по жилищните крадити Crédit Logement дори отчита средно 3%.

Стопяване на депозитите

Финансовите институции в еврозоната наблюдават месец след месец стопяването на депозитите при тях. В Европа те са намалели със 134 милиарда евро през март, или 5,1% за една година, до 9 453 милиарда евро. И това след спад от 138 милиарда през февруари.

Този спад изглежда още по-забележим във Франция, тъй като достигна през март 8,1% на годишна база, или близо 19 милиарда евро от 1 411 милиарда евро. През февруари спадът беше близо 21 млрд. евро. „По този начин паричното предлагане се променя под влиянието на съотношението между олихвявани и неолихвявани депозити и от продължаването на общия растеж на парите и кредита“, според Френската централна банка. От друга страна, във Франция годишният ръст на олихвяваните депозити достигна повече от 20% през март, благодарение най-вече на краткосрочните депозити – по-малко от две години, които отбелязаха увеличение от повече от 116% за една година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"