fbpx

Предпазлив оптимизъм за газовите доставки в Европа през 2023-та

Световните газови пазари постепенно се възстановяват, но се очаква да останат напрегнати през 2023 г. на фона на по-ниските доставки на газ от руски тръбопроводи за Европа, съобщава Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Припомня се, че европейските и световните газови пазари са претърпяли голям шок в доставките през 2022 г., когато Русия намали доставките на газ по тръбопроводи за Европейския съюз с 80%, което предизвика глобална енергийна криза. Мекото време, увеличаването на износа на втечнен природен газ (LNG) и силният спад в търсенето на газ помогнаха за смекчаване на шока, оставяйки складовете в Европа пълни с 60%.

Намаленото напрежение на пазара и сравнително добре заредените места за съхранение преди лятото са причина за предпазлив оптимизъм за сигурността на доставките“, казва МАЕ в своя тримесечен доклад за газовия пазар.

Подобрената перспектива за газовите пазари през 2023 г. не е гаранция срещу бъдеща нестабилност… глобалните доставки на газ се очаква да останат ограничени през 2023 г., а глобалният баланс е обект на необичайно широк диапазон от несигурност“, се посочва още в доклада.

Рисковете, които включват неблагоприятни метеорологични условия, като сухо лято, по-ниска наличност на втечнен природен газ и възможността за по-нататъшен спад на руските доставки за Европа, биха могли да подновят пазарното напрежение и нестабилността на цените.

В Европа потреблението на газ е спаднало с рекордните 16%, или 55 милиарда кубически метра (bcm), през отоплителния сезон 2022/23. В доклада се отбелязва още, че ЕС се нуждае само от половината от нивото на инжектиране в газохранилищата, наблюдавано през лятото на 2022 г., за да достигне целта си от 90% запълненост до началото на отоплителния сезон 2023/24 г.

Сега втечненият природен газ представлява две трети от вноса на газ в Европа, покривайки около една трета от търсенето на газ през отоплителния сезон 2022/23 г. Европейският внос на втечнен природен газ се е увеличил с 25%, или 20 милиарда кубически метра през отоплителния сезон, като Съединените щати доставят над 45% от допълнителните доставки.

Но се прогнозира, че глобалното предлагане на втечнен природен газ ще се увеличи само с 4% (или над 20 милиарда кубически метра) през 2023 г., което няма да е достатъчно, за да компенсира очакваното намаляване на доставките на газ от Русия по тръбопроводи за Европа.

Междувременно вносът на втечнен природен газ в Китай, който намаля с 20% през 2022 г., позволявайки по-големи потоци на втечнен природен газ към Европа, се възстанови през март, подкрепен от по-високото вътрешно търсене. Очаква се притокът на LNG в Китай да се увеличи с 10-15% в сравнение с 2022 г., но ще остане под нивата от 2021 г., казва още МАЕ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"