fbpx

Как професионалният футбол може да стане въглеродно неутрален

Футболът, най-популярният спорт в света, също оказва влияние върху въглеродните емисии, което съвсем не е пренебрижимо. Какви инициативи могат да бъдат предприети, за да се направи кръглата топка също толкова зелена, колкото и терените, на които се играе.

С непрекъснатото разширяване на календара, който разкарва играчите (преди всичко със самолет) по четирите краища на Европа и света професионалният футбол се превръща в елемент при съставянето на въглеродното уравнение, изтъква France 24 в свой анализ по темата.

Спортната дейност е тясно свързана с качеството на околната среда“, припомня Антоан Миш, основател и председател на асоциацията „Футбол Екология Франция“, която си поставя за цел да превърне този спорт във важен играч в екологичния преход. „Ако климатичните условия продължат да се влошават и температурите да растат, спортът на открито би могъл да стане трудно практикуван“.

Във видео, излъчено през юли 2020 г., английският клуб Манчестър Сити изразява безпокойството си от влиянието, което може да окаже глобалното затопляне върху бъдещето на футбола. Наречен „Краят на футбола“, клипът ни прехвърля в 2045 г., едно бъдеще, в което недостигът на вода спира мачовете от Висшата лига. В него са показани как играчите на отбора, начело с Фил Фоудън, не могат да се държат на краката си.

Футболът оказва значително въздействие върху околната среда чрез емисиите на CO2. Според данни на асоциацията, само по време на световното първенство през 2018 г. за превозването на футболистите и привържениците са били изхвърлени 2,1 млн. тона CO2, колкото отделят при потреблението си 200 000 французи. Към това трябва да прибавим голямото производство на отпадъци (на мач от френската първа лига се изхвърлят 10 тона), голямата консумация на вода за поддръжката на терените и т.н.

Председателят на асоциацията набляга върху необходимостта да се променят навиците. Що се отнася до емисиите от CO2, ключов е въпросът за превоза: към тренировките, към мачовете, на зрителите. Друго голямо предизвикателство е управлението на отпадъците. Има голямо разпиляване. Асоциацията предлага формули за организиране на общ транпорт към стадионите и за намаляване на количеството на отпадъците.

Целта ни е да подпомогнем клубовете и собствениците на стадионите по оперативен начин да интегрират футбола в екологията. Опитваме се в максимална степен да допринесем за разпространението на добрите практики“, казва Антоан Миш.

Ето един прмер за конкретни действия. На 23 октомври „Футбол Екология Франция“ организира съвместо с футболния клуб Бордо градски поход за почистване. Целта е да се мобилизират феновете да съберат максимално количество отпадъци за 90 минути, колкото продължава един футболен мач. Участваха 317 привърженици, които събраха 110 кг палстмаси, 92 кг стъкло, 38 кг метал, 23 кг хартия, 428 маски, 127 000 фаса.

Операцията показва значението на еко подкрепата на феновете, на което залага асоциацията.

Коренът на злото е в големите спортни събития

Понастящем големите спортни събития са тези, при които се отделят най-много въглеродни емисии с две основни пера: превозването на феновете и изграждането на стадионите. Световното първенство в Катар след по-малко от година ще даде своя отпечатък в това направление. Със стълпотворението на многобройни фенове от всички краища на света, които ще пристигнат да гледат турнира и с използването на климатизирани стадиони, на които ще се играят мачовете, „въглеродната фактура“ ще излезе твърде „солена“. ФИФА обаче твърди, че въглеродната равносметка на пъвренството ще бъде нулева. Организаторите са се ангажирали да компенсират всички емисии на парникове газове по време на турнира.

Големите обещания са свързани със залесяването. Така например УЕФА обеща да засади 50 000 дървета, за да компенсира последното европейско първенство, което се проведе в 12 различни страни.

Ще пресметнем колко ще бъдат вредните емисии, после ще купим квоти, с които ще засадим дървета“, казва Матьо Джабала, специалист по проблемите на околната среда в спорта. „Така ще стигнем до нулата, но това е фалшива нула. Това не е логика, която можем да подкрепим“.

Компенсирането на въглеродните емисии е интересен символичен жест, но той трябва да се приложи накрая, когато е направено всичко възможно за намаляването им“, отбелязва Антоан Мош. „Засаждането на дървета след голямо състезание е доста спорна мярка, защото създава впечатлението, че отговорните институции не са направили опити да намалят замърсяването“.

Футболна лудост

От една страна се хвалим с предприетите мерки за постигане на нулева емисия на парникови газове, от друга непрекъснато се увеличават броят на състезанията и на събитията със замърсяващ ефект. Наскоро Френската професионална футболна лига обяви, че мач от Първа лига ще се проведе в Китай с цел да се съблазни китайският пазар. ФИФА направи заявка за провеждане на световното първенство на всеки две години… Става ли лицемерен футболният свят?

В действителност става дума за дълбоко противоречие между екологичните и икономическите предизвикателства. Екологията е нещо, което общественото мнение поставя на преден план. Това принуждава клубовете и институциите да ѝ обърнат внимание. Много неща бяха направени, най-вече в оборудването на стадионите и във възможностите за транспорт“, отбелязва Джабала. „Но тези усилия имат своя предел – пълното преразглеждане на икономическия модел на професионалния спорт. Предпочита се екологията да се разглежда просто като жест, а не като макро проблем. В случая с големите спортни събития основната цел остава привличането на зрители от целия свят. Това е една лудост: самото събиране на толкова много хора изисква отделянето на газове, а тях ги карат да търсят съвместен транспорт, да събират разделно отпадъците на стадиона.“

Вижда се непоследователност и асиметрия в действията на институциите“, добавят Антоан Миш. „Те си дават сметка за предизвикателствата, пред които са изправени, но това не обхваща всички лица, които участват в процеса по вземането на решения. Мачът в Китай е ясен пример за това. Можем да допуснем, че човекът, който е взел това решение въобще не е чувствителен към екологичните проблеми, дори и останалите в Ръководството на Първа лига да са наясно с проблема.“

За Антоан Миш ръководните институции във футбола имат начин да направят събитията по-екологични: разработване на задължителен списък с екологичните мерки, които трябва да бъдат предприемани.

Трябва да си припомним, че Световното първенство през 2022 г. беше дадено на Катар през 2010 г., когато на екологичните проблеми не се гледаше с такова внимание. Занапред тези списъци с мерки трябва да бъдат задължителни за страните-домакини. Франция успя да го направи за Евро 2016 и за женския мондиал. Катар трябва да бъде последният домакин на събитие от такъв ранг, където стадионите ще бъдат построени в нищото, на твърде отдалечени места“, завършва оптимистично Антоан Миш.

***
превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"