fbpx

Калфин вижда частен интерес в създаването на държавна петролна компания

Продължават коментарите, свързани с идеята на управляващите да бъде създадена Държавна петролна компания, както и с действията на властта по отношение на ставката ДДС.

Според бившия външен и социален министър, Ивайло Калфин, секторът „Горива“ е на последно място от проблемните, в който има смисъл да се прави държавна компания.

Пред БНТ Калфин посочи, че това му прилича на „някаква намеса на държавата, от която след това ще се покаже частен интерес“, пише „Дневник“.

„Хората очакват държавата да се намеси и да свали цените, независимо как, които да приближи до доходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за хляб, за брашно, ще ви дадат същите отговори, но това не е логика. Ако имаше някаква икономическа логика, някой щеше да обясни колко ще струва тази компания, какъв е бизнес планът за тази компания, за колко би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла около параметрите на една такава компания подсказва, че надали някой мисли за икономическия интерес“, коментира Ивайло Калфин.

По думите му, България е сред страните с най-много бензиностанции. „Проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще видим накъде ще тръгне“, заяви той.

По отношение темата за ДДС, бившият евродепутат и убеден, че мярката с намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристическия бранш няма да проработи, нито ще помогне на бранша.

Калфин коментира, че министърът на финансите не прави политика с бюджета, а го пази като един счетоводител, който го е страх да не се промени нещо в баланса на компанията.

По думите ми финансовата стабилност има смисъл, когато държавата помага по време на криза. „Кризата се управлява. Един от методите е фискалната политика или бюджетната политика. Ние доброволно сме се отказали от този инструмент и се хвалим, че имаме най-ниския дълг в Европа. Най-ниският дълг има смисъл, за да може да генерираш ресурс и да помогнеш на икономиката, когато е в криза. У нас цялото това нещо го няма като разбиране“, заяви още Калфин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"