fbpx

Инвеститорите се насочват към различни сегменти от здравния сектор

Според проучване на Bank of America акциите от здравния сектор имат 48% тежест в потрефейлите на управителите на фондове.

Секторът на здравеопазването в S&P 500 нарасна с близо 34% от март. Надеждите за лечение доведоха до мощно рали на акциите от компании като Moderna и Inovio Pharmaceuticals, които от началото на годината нараснаха с 253% и 327% до закриване на търговията в петък.

Но някои мениджъри на фондове смятат, че производителите на ваксини може е да не гарантират дългосрочни печалби, затова се обръщат към други сегменти от здравния сектор в търсене на по-дългосрочни ползи от борбата с коронавируса.

Големи фармацевтични компании като Johnson & Johnson и GlaxoSmithKline Plc обявиха, че планират да направят евентуалната ваксина масово достъпна, но могат да получат печалба по-късно, ако е необходима сезонна ваксинация.

Според инвеститорите многобройните методи за лечение също могат да доведат до разделение на пазара между различни играчи.

„Възниква въпросът:„ Дали някой наистина печели много пари от това? “, казва Лари Кордиско от Osterweis Fund, цитиран от Ройтерс.

Признаците за напредък на потенциалното лечение може да засилят още повече ралито, което повиши S&P 500 с около 30% от нивото му в края на март.

През следващите две седмици се очаква Gilead Sciences да оповести резултатите от клинично изпитване на лекарство сред коронавирус при пациенти с леки симптоми.

Pfizer заяви, че планира да публикува данни за безопасността за първоначално тестване на експерименталната ваксина при хора до края на май.

Майк Колдуел, управител на портфейл на Driehaus Event Driven Fund, заяви, че неговият фонд се фокусира върху веригите за доставка на ваксини, а не върху самите производители.

Той разчита на компании като Roche Holding и Abbott Laboratories, които имат голям диагностичен бизнес, който вероятно ще участва в лечението на COVID-19 в бъдеще.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"