fbpx

Япония отменя извънредното положение, налива още 1 трилион долара в икономиката

Япония в понеделник ще отмени извънредното положение в Токио и останалите райони, където все още има ограничения.

Правителството планира нови стимулиращи мерки за близо 1 трилион долара, с които да смекчи последиците от пандемията, съобщи вестник Nikkei, цитиран от световните агенции.

Социалните ограничения бяха облекчени в голяма част от страната на 14 май след спад на новозаразените.

„Въпреки че извънредният режим ще бъде премахнат, е важно постепенно да разширим икономическата активност, тъй като създаваме нов начин на живот“, каза министърът на икономиката Ясутоши Нишимура.

Той добави, че ръководителят на консултативния съвет препоръчва да се следят внимателно префектурите на Токио, Канагава и Хокайдо, където динамиката на честотата на заразените е нестабилна.

Третата най-голяма икономика в света успя да избегне взривоопасна епидемия. По последни данни броят на заразените в Япония, включително пътници и екипажът на круизния кораб Diamond Princess, надхвърля 17,3 хиляди, починали от инфекцията са над 850 души.

Въпреки това, отрицателният ефект от пандемията ще продължи дълго време и следователно ще се изисква разширяване на мерките за подкрепа на икономиката.

Епидемията насочи икономиката към рецесия и сведе рейтинга на премиера Шинцо Абе до многогодишни минимуми.

Анкета през уикенда на вестник Asahi показа, че нивото на подкрепа на Abe е 29% – минимумът от завръщането му на власт в края на 2012 г., докато 52% са недоволни от премиера.

За да подкрепи икономика, която може да се изправи пред най-дълбокате рецесия в следвоенната епоха, правителството обмисля нови стимули на стойност 100 трилиона йени (930 милиарда долара), състоящи се главно от финансова помощ за компаниите, съобщава Nikkei.

Според Абе, вторият допълнителен бюджет трябва да бъде приет до 17 юни, когато приключи настоящата парламентарна сесия.

Този план ще следва рекордния пакет от 117 трилиона йени, одобрен през април.

Общо мерките за подкрепа на икономиката в отговор на пандемията ще възлязат на около 40% от БВП на Япония.

Новият пакет ще включва 60 трилиона йени за разширяване на програмите за кредитиране, които публичните и частните финансови институции предлагат на компании, засегнати от вируса.

Други 27 трилиона йени ще бъдат запазени за други форми на помощ, включително вливане на капитал в проблемни фирми.

Също така се очаква бюджетът да включва субсидии за наем и заплати на служителите в случай, че частните предприемачи са били принудени временно да прекратят детайлите си по време на извънредния режим.

Част от средствата ще отидат за подкрепа на медицински институции, предимно в регионите, както и финансова помощ на университетите, които са решили да намалят таксите за обучение.

Бюджетът на Япония за текущата фискална година е 102,66 трилиона йени (947 милиарда долара). Основният дял на разходната част е за социално осигуряване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"