fbpx

Каракачанов очаква „разкрачена позиция“ на ЕС спрямо Турция

Не очаквам ЕС да вземе много твърда позиция спрямо Турция заради икономическите интереси и инвестиции, които няма да рискуват и ще продължават с тази леко разкрачена позиция.

Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той коментира, че истинската опасност от конфликта в Сирия не е толкова, че оттам могат да тръгнат бежанци. „Кордонът на турската армия, вижте границата – тази 30-километрова зона е от граница до граница, тоест 400 километра. Бежанците, кюрди, които бягат от бойните действия, се насочват или към Ирак, или към Сирия. Те няма как да преминат на турска територия, през турската армия и оттам да тръгнат към България“, успокои той.

Каракачанов посочи, че истинската опасност се крие в над 150 000 джихадисти и техните семейства, които са в лагерите, охранявани от кюрдите. „Ако тези хора бъдат освободени, има две възможности: или да се омешат групи бежанци и да тръгнат към Европа, което е проблем, или другият вариант е да възобновят бойните действия срещу сирийската държава. И тогава целият конфликт да ескалира отначало. Тогава вече става отново много неприятна ситуация“, каза още той.

От думите му стана ясно, че българската позиция трябва да е балансирана по отношение на санкции спрямо Турция и много твърда на самата граница. Каракачанов посочи още, че българската армия е в готовност да подпомага „Гранична полиция“.

„Без подкрепата на обществото няма как да стане, защото може да се наложи да се използват и по-твърди мерки. Не казвам употреба на огнестрелно оръжие, макар че ако някой употреби оръжие срещу полиция или военнослужещ, те са в правото си да отговорят“, добави още Каракачанов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"