fbpx

Властта може и да преосмисли формулата „60:40“

Финансовият министър Горанов не отхвърли възможността да бъдат приети исканията на работодателите за промяна на схемата „60:40“. Това дава основание да се смята, че формулата може да бъде променена, пише „Сега“.

„Да си дадем време да видим колко хора ще се възползват от мярката“ призова Горанов, изтъквайки, че мярката е целяла подпомагане на тези фирми, които имат перспектива да излязат от кризата. Той отново повтори, че са изминали само две седмици от извънредното положение и още няма ясна картина за реалните щети върху икономиката.

В първия ден, в който можеше да се подават документи за държавната компенсация, това сториха едва 59 фирми, а анкета на БСК показа, че само 8 процента от предприятията биха се възползвали от това. Бизнесът е убеден, че мярката може да се приложи единствено във фирми, които са в добро финансово състояние.

Финансовият министър участва в заседанието на бюджетната комисия, която за няколко минути само гласува предложението на кабинета за актуализиране на бюджет 2020. Против бяха депутатите от БСП, а към управляващото мнозинство се присъединиха и от ДПС.

На питането на Румен Гечев, защо не се използва фискалния резерв, а се предвижда увеличаване на дълга Горанов отговори, че стратегията на правителството е осигуряване на фискални буфери с този резерв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"