fbpx

„Отвързахме“ курса на лева

Без никакъв дебат парламентът прие „отвързване“ курса на лева към еврото при влизането ни в механизма ERM II, популярен като „чакалнята за Еврозоната“, съобщи „Дневник“.

Това става с приетите на второ четене законови промени, по чиято сила други държави ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България във финансовия механизъм ERM II, която се очака да бъде от края на април т.г.

Експертен и обществен натиск обаче принуди парламентът да приеме, че финансовият министър и управителят на Българската народна банка (БНБ) ще могат да преговарят за присъединяване на България към еврозоната само при сегашния валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Ако не успеят да договорят това, страната се отказва от еврото.

„Дневник“ цитира точния текст приет днес с 91 гласа „за“ и 36 – „против“: „Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ), официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г., и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз.“

Припомняме, промените бяха внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова с мотива, че това е изискване на Европейската централна банка и се прави по предложение на БНБ.

Проблемът обаче бе, че промяната се появи между първо и второ четене в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, без анонсиране и разяснения.

Появиха се коментари, че на практика това е отказ от валутния борд, както и предупреждения, че не е ясно колко дълго ще престоим в ERM II.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"