fbpx

Лотариите: Шефът на финансова инспекция потвърди, че не сме нарушили закона

Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси.

Това се казва в официално изявление на „Национална лотария“ АД, „Евробет“ ООД и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ), изпратено до медиите.

Посочва се, че за проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева.

По-рано днес Георги Начев съобщи на пресконференция, че Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатори и частните оператори. Това е станало ясно по време на проверка от страна на АДФИ.

Начев цитиран законов текст, по силата на който моментната лотария се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член е посочено, че „за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие“, държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Тъкмо от тази втора възможност, допусната в закона през 2013 г., се възползват всички играчи извън държавата.

В тази ситуация става ясно, че текстът на закона дава възможност да се събират такси на различна основа, коментира Георги Начев.

Няма да се наема да тълкувам закона дали е законно или не. Може би ще имаме възможност да изследваме всички документи и да разберем дали действията до момента са законосъобразни. Но ни прави впечатление, че държавното тото е плащало по един начин, а всички останали по друг. Вие преценете дали е законосъобразно„, обяви той в отговор на въпрос законни ли са тези практики, цитиран от „Дневник“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"