fbpx

Менда Стоянова хвърли вината за Божков на Комисията по хазарта

Шефката на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обвини Комисията по хазарта за това, че Васил Божков не е внесъл милиони левове такси в държавата.

„Комисията е трябвало да контролира как са изпълнявани законите. Бизнесът на Божков е бил толериран – може да се прави такова предположение, предвид укритите 500 мил. лева задължения към държавата. Комисията е действала извън закона – затова няма как да носи отговорност Народното събрание“, каза още депутатът пред Нова ТВ.

В петък парламентът прие промени в Закона за хазарта, според които лотария може да организира само държавата.

Според Менда Стоянова няма причина да има отлагателен период на новия режим.

„Целта е да спре тази лудост, която се вихри по магазинчета и пощи, където възрастните получават пенсиите си“, каза Менда Стоянова.

Тя посочи, че 1,2 милиарда лева са похарчени от българите за билетчета през 2019 година.

Според нея хазартът не е забранен, мекият хазарт винаги се използва да подпомага спорта. Ако хората са решили да дават пари за мек хазарт, тогава техните пари ще отидат в държавната хазна и ще се използват за спорта, а част от тях и в раздел „култура“ .

Менда Стоянова призна, че толериране към бизнесмена от комисията има, защото за пет години държавният регулаторен орган не е открил, че се подават декларации с невярно съдържание от неговите фирми. Стоянова допълни, че по една или друга причина комисията е била мотивирана да толерира този бизнес.

В четвъртък Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста бившия председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев. Той е обвинен, че е участвал в организирана престъпна група, ръководена от бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"