fbpx

Новата наредба за парното не е справелива, смята омбудсманът

Проектът на наредба не отговаря на обществените очаквания за по-ясна и справедлива методика за разпределение на топлинната енергия в сгради – етажна собственост.

Това е позицията на омбудсмана Диана Ковачева, изпратена до министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Проектонаредбата за топлоснабдяването е предложен от ресорното министерство на 13 януари т.г. за обществено обсъждане.

Нормативният акт не съдържа нови предложения за това как се формира дяловото разпределение на топлинна енергия в сгради-етажна собственост.

По тази причина новата „стара“ наредба не дава на гражданите дълго търсената и очаквана справедливост, а именно фактуриране на консумираното количество топлинна енергия въз основа на действителното потребление най-малко веднъж годишно – принцип, залегнал в Закона за енергетиката. 

Омбудсманът смята и че не е намерен и балансът между икономическите интереси на участващите в процеса страни и гарантиране на правото на потребителите да заплащат реално ползвана услуга.

В становището националният обществен защитник припомня аргументите на Върховния административен съд, който на първа инстанция отмени разпоредби в действащата наредба за топлоснабдяването.

Аргументите на съда, свързани с нарушения на административните правила при изработване на нормативни документи и при определяне на формулата за сградна инсталация, „важат с пълна сила и за новата наредба“, категорична е Диана Ковачева.

В мотивите към проекта липсва описание на очакваните финансови резултати, както и анализ за съответствие с правото на ЕС (Директивата за енергийна ефективност). Освен това, във формулата за сградна инсталация не са отчетени всички параметри, относими към количеството топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация. 

Представената нова – „стара“ наредба не решава проблемите на хората и не представя нова концепция за по-справедливо заплащане на услугата „топло“, смята омбудсманът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"