fbpx

Сърбия ни предлага помощ за строежа на „Турски поток”

Сърбия може да участва в строителството на българската част от „Турски поток”, така че газопроводът на наша територия да бъде завършен възможно най-скоро.

Това заяви директорът на „Сърбиягаз” Душан Баятович, цитиран от БГНЕС.

На територията на Сърбия са положени всички 403 километра тръби и трябва да бъдат завършени необходимите блок-станции и четири измервателни станции, както и три „изхода” в Чуприя, Белград и Господинци.

По график всичко ще бъде изпълнено най-късно до 1 октомври, но трябва да е готова и инфраструктурата у нас, за да стане връзката.

Затова съседите предлагат техника и заварчици.

Според Душан Баятович, България се намира под натиск, но има амбиции да получи газ и от Румъния и Гърция.

„По-рано смятахме, че ще има нова версия на „Южен поток” и ето, че се появи „Турски поток”, както и че икономическите интереси ще надделеят над политическите. Това ще се случи и сега”, каза Баятович.

Според него унгарците вече са резервирали капацитет, българите вече са продали 100% от капацитета, също както и Сърбия.

В Сърбия ще влязат около 12,5 или 13,88 милиарда кубически метра газ, като страната ще може да използва и газопровода „Северен поток 2“.

„Всичко е представено в Агенцията по енергетика, която изготви съответните актове. Очакваме те да бъдат сертифицирани до края на март и първата част да бъде завършена до май, а компресорната станция – най-късно до 1 октомври “, каза директорът на „Сърбиягаз.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"