fbpx

Франция, Германия и още няколко страни против отпадане мониторингът на България

Франция и Германия са против препоръката на Европейската комисия (ЕК) да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка за България.

Това пише Капитал, като според изданието най-малко 8 страни мренки на ЕС не одобряват отпадането на мониторинга.

Припомняме, в началото на тази седмица ЕК оповести поредния мониторингов доклад за България, в който даде заключение, „напредъкът е достатъчен за изпълнението на ангажиментите“, които страната е поела през 2006 г. при присъединяването към ЕС. Европейската комисия можеше веднага и сама да обяви край на мониторинга, но вместо това водената от Жан-Клод Юнкер институция предпочете да остави на страните членки да кажат последната дума в тази процедура.

Ако в следващите няколко седмици двете най-големи страни в ЕС не бъдат убедени да променят мнението си, много е вероятно ЕК да не сложи край на наблюдението на България.

Според източници на „Капитал“, цитирани от Дневник, срещу мнението на Европейската комисия били още Холандия, Белгия, Люксембург, Австрия, Испания и Дания. Освен това Португалия, Швеция и Финландия също не са ентусиазирани, но специално Хелзинки не е взел отношение, тъй като в момента председателства Съвета на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"