fbpx

Наличен е нов облекчен кредитен ресурс от 96,2 млн. лв. за малки и средни предприятия

Българските малки и средни компании ще имат достъп до нов ресурс от 96,2 млн. лв. за осигуряване на ликвидност и средства за нови инвестиции, трансформация и растеж. Това обяви министър Лорер на брифинг, съвместно с представители на Асоциацията на банките в България. Средствата са допълнителни по „Програма Възстановяване“, по линия на REACT-EU, и ще позволят на седемте банки партньори да подкрепят с нови кредити без обезпечение българския бизнес за оборотни средства и за нови инвестиции, предвид инфлацията.

По думите на Лорер с помощта на тази гаранция ще можем да достигнем до цялостен кредитен портфейл от 240 млн. лв. Новият финансовт инструмент ще се администрира от Фонда на фондовете към Министерството на иновациите и растежа. Българските МСП ще имат значително улеснен достъп до бизнес кредити, възможност за 12-месечен гратисен период по главницата и финансиране без изисквания за материални обезпечения, както и одобрение в съкратени срокове.

Лорер посочи, че в ситуация на война и на инфлация усилията на Министерството са насочени към българските компании, за да могат да преодолеят кризата. Той напомни, че българският бизнес вече може да кандидатства по грантова процедура за близо 140 млн. лв. за енергийна ефективност. През лятото ще стартира и първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация за безвъзмездни средства в размер на 260 млн. лв.

Председателят на УС на банковата асоциация Диана Митева посочи, че от страна на банките ще има лесно одобрение, което е много важно, особено за микро фирмите. Кредитът ще се одобрява в срок от пет работни дни след предоставяне на всички нужни документи от страна на компаниите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"