fbpx

ЕЦБ не вижда опасност от „стагфлация“

Стагфлацията (слаб или нулев икономически растеж при засилваща се инфлация) „не е нашият базов сценарий“, заяви председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард. Тя обаче призна, че сегашната ситуация поражда дебат в институцията относно едно бъдещо повишаване на лихвените проценти. „Въпреки, че необичайната степен на несигурност може да означава забавяне темпа на растеж на икономиката в съчетание с висока инфлация, ситуацията не може да бъде сравнявана с тази от 70-те години“, търди Кристин Лагард в интервю пред словенския всекидневник „Дело“, цитирано от Capital.fr.

Такъв сценарий, познат в миналото и определян като „стагфлация“ в момента не е обект на нашето внимание, повтори Лагард. Бумът на цените на петрола през 70-те години доведе до срив в икономиката с 8% и до инфлация, значително по-висока от настоящата. Това отприщи спирала от увеличаване на заплатите в отговор на инфлацията, което от своя страна ускори последната. „Това в момента не се наблюдава“, добави тя.

Деликатният въпрос кога да се предприеме първото повишаване на ОЛП

В интервюто си тя споменава за започналите поетапни консултации сред директорите на централните банки в еврозоната, в които през последната седмица всеки сподели вижданията си относно намирането на точния момент за вземането на решение за повишаването на лихвените проценти. Това ще бъде решителна крачка в течащия понастоящем процес на нормализиране на валутната политика, която, от 2020 г., се провежда като отговор на кризите и по-специално на тази свързана с пандемията от Ковид-19.

Институцията започна да се отказва от масовото изкупуване на дългове, което тя започна през 2015 г. с цел противопоставяне на прекалено ниската инфлация. Това изкупуване трябва да бъде доведено до нула „в началото на третото тримесечие“ според Кристин Лагард и първите промени в основните лихвени проценти „ще се случат малко след това и ще бъдат твърде плавни“.

Това открива възможност за започване на дебатите за първото покачване на лихвените проценти от 2011 г. насам. То може да стане още през юли, смятат редица членове на управителния съвет на ЕЦБ, между които и германката Изабел Шнабел. Решението на директорите ще бъде взето и в зависимост от развитието на войната в Украйна. Тази война „е преди всичко човешка трагедия“, която освен това „има икономически последствия, излизащи извън границите на Украйна“: тя „спъва ръста и подхранва инфлацията“, подчертава Кристин Лагард.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"