fbpx

Пристанище Ротердам готово да внася огромни количества водород за Европа

Най-голямото пристанище в Европа е утроило оценката си за количеството устойчиво произведен водород, което може да доставя в Северозападна Европа всяка година до 2030 г., в рамките на стремежа на региона да намали емисиите на парникови газове, съобщава Ройтерс.

Пристанището в Ротердам обяви, че текущите планове и проекти на компании в района на пристанището и страните износителки могат да доставят 4,6 милиона тона водород годишно до 2030 г.

По-голямата част от увеличението ще дойде от внос, който може да достигне 4 милиона тона до 2030 г., като местното производство ще бъде около 600 000 тона, сочат плановете.

И вносът, и производството ще бъдат микс от „зелен“ водород, който се извлича от възобновяема енергия, и „син“ водород, произведен от природен газ в процес, при който емисиите на CO2 се улавят и съхраняват.

В момента водородът в Ротердам се получава само от газ в процес, който създава значителни емисии на CO2.

ЕС иска да произведе 10 милиона тона зелен водород до 2030 г. и да внесе още 10 милиона тона, заявява върховният представител на ЕЕ по въпросите на климата Франс Тимерманс, цитиран от агенцията.

За да започне да се развива зеленият водород обаче, правителствата трябва да гарантират, че енергията от изкопаеми горива вече няма да бъде по-евтина от устойчивите алтернативи, изтъкват от пристанището.

Следващата седмица ЕС ще предложи регламенти, определящи кои видове водород се считат за „зелени“, което според пристанището в Ротердам е необходимо, за да се гарантира, че водородът, внесен извън Европа, също ще бъде приет като зелен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"