fbpx

3700 фирми с 670 млн. лева касова наличност, засечени от НАП

Националната агенция по приходите (НАП) е засякла близо 3700 фирми със съмнително високи наличности в касите, съобщава „Сега“. Става дума за общо почти 670 млн. лева, за които има разминаване между данните, които събира информационната система на НАП, и годишните отчети на дружествата.

НАП е изпратила електронни писма до тези фирми, с които ги призовава сами да прегледат счетоводните си записи и да направят доброволни корекции, в случай че парите не са налични. 

Преди време приходната агенция установи, че много фирми хитруват, за да не плащат данъци – нарочно водят „на каса“ суми, които всъщност вече са били усвоени от собственика, за да се избегне облагането.

„Материалните запаси и касовите наличности имат много по-реалистичен размер в резултат от партньорския подход, който НАП прилага. Тези 3700 компании имат възможност за доброволна корекция, преди да се възлага контролно производство. Вярваме, че насърчаването на доброволното спазване на данъчния закон е подход от взаимен интерес, който значително подобрява фискалната дисциплина“, обясни по повод подсещащите имейли Пламен Димитров, зам.-директор на НАП, цитиран от изданието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"