fbpx

„Газпром“ намерил начин да дострои „Северен поток—2“

САЩ се стремят да продадат своя втечнен природен газ в Европа и затова по всякакъв начин насърчават ЕС да купува от тях.

Но е малко вероятно да успеят да спрат проекта „Северен поток-2“. Това се казва в публикация на германския вестник Die Welt.

Изданието отбелязва, че президентите на САЩ „винаги са отстоявали продуктите на своята страна – някои насърчаваха продажбите на Boeing, други – на соя“. Но решителността, с която Тръмп се бори за втечнения природен газ, е необичайна.

И въпреки това той едва ли ще успее да спре „Северен поток – 2.

Газопроводът на практика е завършен, Съединените щати нямат начини да повлияят на ситуацията, пише Die Welt.

Изданието отбелязва, че Вашингтон се опитваше да предотврати изграждането на газопровода, но Москва успя да заобиколи ограниченията.

Проектът „Северен поток-2“ включва полагане на две тръби с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно от руския бряг през Балтийско море до Германия.

Украйна активно се противопоставя на строителството, страхувайки се да не загуби транзит, както и САЩ, които насърчават продажбите на своя втечнен природен газ в ЕС.

В края на миналата година американските власти приеха бюджет за отбрана, който предвижда санкции срещу компаниите, участващи в полагането на газопровода. В резултат на това швейцарската Allseas почти веднага спря работа.

Тогава министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия е в състояние да завърши проекта сама. Това може да стане с помощта на тръбополагащия кораб „Академик Черский“.

Доскоро корабът принадлежеше на „Газпром“ и представляваше риск за концерна, тъй като можеше да бъде засегнат от американските мерки. Но вече корабът е придобит от фонда STIF (Самарски фонд за собственост на топлинна енергия) в Русия. „Газпром“ може да контролира фонда, но е малко вероятно американските власти да го докажат.

„Ако това е така, тогава „Газпром „ще може да завърши тръбата, без да се страхува от санкции“, завършва изданието.

Само едно обстоятелство ще забави завършването на проекта и то не е свързано със световната политика – през юли и август работата в Балтийско море е забранена, защото треската хвърля хайвера си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"