fbpx

Прокуратурата поиска затвор за Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев

Прокуратурата поиска от 3 до 10 години затвор за бившите министри в първото правителство на Борисов Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и за бизнесмена Иво Прокопиев.

Заедно с още трима души те са подсъдими за продажбата на 33% от електроразпределителното дружество EVN през 2011 година.

От държавното обвинение настояват всички подсъдими да бъдат задържани под стража, за да не се укрият от правосъдието.

След седмица ще са ясни присъдите, обяви съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова след рекордното 14-часово съдебно заседание вчера.

Двамата наблюдаващи прокурори Наталия Станчева и Емил Петров поискаха и глоби за подсъдимите, бившият енергиен министър Трайчо Трайков да възстанови загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на държавата в електроразпределителното дружество „EVN“.

„Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения – изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък е силна защита и справедлива съдебна присъда“, заяви Иво Прокопиев, издател на “Дневник“ и “Капитал“. В момента той е с мярка за неотклонение “Подписка“.

На 11 март 2003 г. МС приема стратегия за приватизацията на електроразпределителните дружества. На 29 октомври 2004 г. е сключен договор с EVN Австрия за продажба на 67% от държавните акции в ЕРП за 271 млн.лв.

През март 2010 г. започва подготовка и за приватизация на остатъчните 33 процента. „Булброкърс“, свързана с Иво Прокопиев, е посредник на сделката и прави оценка на акциите.

Според прокуратурата продажбата е станала на по-ниски от пазарните цени и поиска съдът да уважи и гражданския иск на Министерството на финансите в размер на 7 457 553 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"