fbpx

Спецпрокуратурата разследва секретар на президента и магистрат за търговия с влияние

Специализираната прокуратура разследва висши длъжности лица и магистрати за търговия с влияние.

Разследването е започнало след анализ на доказателства, иззети при разследването срещу братя Бобокови, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и останалите обвинени в организирана престъпна група.

След разрешение на съдия днес са извършени лични обиски на лицата П.У. и Н.Н., както и претърсвания и изземвания, съобщиха от обвинението.

Специализирана прокуратура публикува част от комуникацията на обвиняемия П.Б. с лицата П.У. и Н.Н., отнасяща се за два отделни случая. Те са установени в рамките на разследването на бизнесмена Пламен Бобоков, който днес беше оставен за 72 часа в ареста, въпреки че вчера беше внесена гаранцията му от 1 млн. лева.

Останалите инициали са на секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и прокурора Николай Николов.

Първият случай, изнесен от прокуратурата, касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“.

На 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“.

В отговор П.Б. пише: „Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

На 3.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г. (първият работен ден на годината).

Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

Вторият случай е за размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е в края на ноември и началото на декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

След гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"