fbpx

НСИ категорични, че не манипулират данни: проверяват ни по 84 показателя

За 144 години от създаването на Националния статистически институт няма доказан случай на манипулиране на данни. Това заяви председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов по време на изслушване в Народното събрание. То бе инициирано от депутатите от „Възраждане“ във връзка със статистическите показатели, имащи отношение към предприетите действия на правителството за приемане на еврото и влизане на България в Еврозоната. Според така наречените „патриоти“ имало данни за натиск за манипулиране на данни (вероятно инфлацията), така че страната ни да изпълни и този единствено непокрит до момента критерий.

По думите на Атанасов НСИ стриктно следва статистическата теория и практика, която е утвърдена не само в България и ЕС, но и в света. „Спазваме Кодекса на европейската статистическа практика, а качеството на данните се проверява по 84 показателя. Ние сме подложени на ежемесечни проверки, по време на които детайлно се проверява произвежданата информация. Например данните за инфлацията не се публикуват на сайта на Евростат, ако не са проверени от институцията“, обясни още председателят на НСИ. Той беше категоричен, че няма нито една забележка по отношение на дейността на институцията.

Той информира, че през есента в България ще пристигне специална мисия на Евростат, която ще бъде посветена само на данните за инфлацията. От вчера в НСИ е започнала мисия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, чиято цел отново е проверка на статистическата информация и готовността на България за присъединяване към ОИСР, съобщи още председателят на НСИ. Според доц. Атанасов дебатът е много важен, защото едно от качеството на статистическата информация е именно прозрачност и публичност.

Аз съм първият председател в историята на НСИ, който беше избран чрез публичен конкурс с ясни критерии, който продължи три месеца и половина и на който се явиха 13 кандидата. Ако някой се опита да окаже натиск върху НСИ или да подмени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката“, посочи още председателят на НСИ.

В момента годишната инфлация у нас е в перманентен спад, но все още не може да покрие Маастрихтските критерии.

Преди дни финансовият министър Асен Василев коментира, че въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво за годината също да падне под референтната стойност. За момента прогнозите са, че това ще се случи някъде между юни и септември.

Василев припомни, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. По думите му, с ЕК е договорено, ако не сме готови юни месец, в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"