fbpx

Очакваме ваксина у нас в края на годината, част от икономическите мерки – също в бъдеще време

Няколко неща станаха ясни по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

Здравният министър Костадин Ангелов информира, че първите 125 хил. дози на ваксината, разработена от “Pfizer” се очаква да пристигнат в България до края на тази година или непосредствено в началото на следващата. В момента се прави плана за ваксинация. Бе повторено, че ваксината ще е доброволна и безплатна.

По думите му, първите ваксинирани ще са рисковите групи – медицинските работници, които са на първа линия, както и възрастните хора от домовете. „Трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също на са първа линия“, заяви още Ангелов.

Разбра се още, че за икономическите мерки, компенсиращи загубите на бизнеса се говори също в бъдеще време.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е акцентирал върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица – най-вероятно е разработена идеята, дадена от работодателските организации преди седмица. „Използваме иновативен подход – за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса“, посочва министър Борисов. Той пояснява, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки. „Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим  със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК“, уточнява министърът на икономиката.

Вицепремиерът Дончев подчертава, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.

Социалният министър Деница Сачева е посочила, че мярката „Запази ме“ стартира от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат.

По „Запази ме“ пуснатите в неплатен отпуск в рамките на локдауна ще получават по 24 лева на ден, като обаче схемата така действа, че парите ще стигнат до хората в края на годината или дори в началото на следващата

„Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт“, уточнява Сачева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"